català   castellano
english   français
Portada d'Urban CultoursPel que fa a Urban Cultours projectUrban Cultours project va néixer el 1997 com una forma de connexió amb part de la nostra herència jueva, quasi oblidada malgrat la seva gran riquesa. Es tracta, també, de recuperar, per a i des de Catalunya, una peça de la seva pròpia cultura, amb arrels que es remunten al segle IX.

Aquí, on van viure els jueus medievals, un remot passat es troba amb un present viu. La primera sinagoga de Barcelona, construïda abans del segle X, va ser identificada durant la darrera dècada del segle XX, precisament quan naixia ATID, una nova congregació. Els nostres programes i recorreguts se centren en tots els aspectes del judaisme a Barcelona i Catalunya.

Urban Cultours participa activament de la temàtica jueva actual i en la comunitat jueva local. El nostre equip us acompanyarà en un viatge emotiu, durant el qual compartireu, comprendreu i gaudireu del caràcter especial de la vida jueva arreu d'Espanya, tant passada com present.

Tots junts podem mantenir viva aquesta història.


Dominique talks about herself
En to personal

Sempre començo les meves visites explicant “què ens reuneix aquí avui”, i per això cal una breu presentació personal. Els meus avis arribaren a l'Argentina des de Rússia a principis del segle XX. Els meus pares es van casar a Buenos Aires i després van marxar a Nova York, on vaig néixer. Poc temps després tornàrem a Buenos Aires, on va néixer la meva germana.

Les memòries jueves més significatives que conservo de la meva infantesa són les reunions familiars durant les altes festes i la cuina de l'àvia: peix farcit, sopa de pollastre, knixes, latkes, blintses. Totes aquestes delicioses receptes que vaig prendre i que encara ara preparo.

 
A finals dels anys 70, ja graduada arquitecta, vaig passar un parell d'anys a Europa i vaig decidir canviar-me a la meva Nova York natal, on vaig viure els següents 12 anys.

Amb els freqüents viatges a Espanya per visitar familiars, em vaig sentir molt atreta per la seva cultura i estil de vida. Em vaig canviar a Barcelona el 1991. Quatre anys més tard vaig conèixer un grup de famílies jueves que es reunia els divendres a la nit per al Kabalat Xabat i per celebrar les altes festes.

En un primer moment, res no em resultava familiar, i no podia relacionar res amb les memòries d'infantesa. Ràpidament em vaig sentir molt a gust en aquesta atmosfera i em vaig afegir als seus esforços per a la realització d'un vell projecte: fundar una congregació d'orientació progressista.


Viatgers jueus ens visitaven, sorpresos amb les notícies d'una nova sinagoga a Barcelona. Nosaltres els convidàvem a un passeig comentat pel que havia estat el Barri Jueu durant l'Edat Mitjana, i a mi em convocaven perquè traduís les explicacions a l'anglès o al francès. És així que tot va començar l'any 1997. Doncs, és a Barcelona, d'entre tots els llocs possibles, on exploro sobre la història Jueva local i les nostres arrels comunes.

Crec que la nostra memòria s'ha de mantenir viva, s'ha de recuperar després de 600 anys d'oblit. I aquesta és la meva contribució perquè així sigui. Agraeixo a la meva família, amics, col·legues i clients per la seva col·laboració, suport i ànims en la consolidació del meu projecte. Em fa molta il·lusió poder presentar la web també en català.

Desitjo de debò que gaudeixin d'aquestes visites tant com jo gaudeixo de compartir el que continuo aprenent sobre la nostra herència.

Espero veure'ls aviat per aquí.

Dominique Tomasov Blinder
Urban Cultours project
info@urbancultours.com 
Copyright ©2002 DTBlinder; Tots els drets reservats.